Opløsning af sameje
Når et ugift par ejer et hus, en båd eller et sommerhus sammen, dvs. hvor de begge to står registreret som ejere af aktivet, er der tale om det, der hedder sameje.
Går I fra hinanden, skal samejet opløses.
Da I ikke er gift, vil vi desværre ikke kunne bruge ægtefællelovens regler, og derfor har vi ikke i dansk ret en lov der regulerer, hvordan samlevendes sameje opløses ved uenighed.
Ejer I en ejendom sammen og ikke kan blive enige om, hvad der skal ske med ejendommen, vil det være nødvendigt at begære en såkaldt frivillig auktion gennem skifteretten. Det er en lang og omkostningstung proces. Salg på en frivillig auktion vil typisk medføre en væsentlig lavere pris, end hvis ejendommen blev solgt i almindelig fri handel.
Ofte ser vi, at den ene part på grund af et højt konfliktniveau ikke længere ønsker at afdrage på gælden til kreditforeningen, hvorfor ejendommen kan ende på tvangsauktion. Det betyder som reglen, at begge parter kommer ud af samejet med en betydelig gæld.
Derfor anbefales det altid, at samlevende opretter en såkaldt samejeoveenskomst.
En samejeoveenskomst regulerer, hvordan man skal forholde sig, hvis den ene part ønsker at opløse samejet, ligesom udgifter til aktivet og andre forhold med fordel kan reguleres i samejeoverenskomsten.
Købes et hus sammen i lige sameje, er udgangspunktet, at man skal dele lige ved salg. Skyder den ene mere ind end den anden, skal man sikre sig, at det er reguleret i en samejeoverenskomsten, ellers er det landsrettens praksis, at overskud ved salg deles mellem parterne i forhold til deres ejerforhold.
Hvem ejer aktivet
Udgangspunktet er, at I hver især udtager det, som I står som registreret ejer af. Det betyder, at hver part udtager de konti, der står i vedkommendes navn. Har man en fælles konto, deles den med halvdelen til hver.
Ofte ser vi, at samlevende har en blandet økonomi. Det kan være, at den ene har betalt for renovering af huset og udgiften til realkreditlånet, mens den anden har betalt for dagligvarer m.v.
Vi ser i retspraksis, at det er svært at komme igennem med et krav mod en tidligere samlever, hvis den ene part har været med til at forøge den andens aktiv. Bor I fx i en ejendom, hvor udelukkende den ene part står på skødet (ejer ejendommen), så kan det være svært at få medhold i, at man som den part, der ikke ejer ejendommen, skal have andel i friværdien blot med henvisning til, at man i en lang årrække har været med til at afdrage på gælden.
Derfor anbefales det, at du ved køb af større aktiver som f.eks. fast ejendom og bil sørger for at blive registreret som ejer af aktivet eller indgå en aftale, da det er din sikkerhed for, at du også ved samlivsophævelse får halvdelen af genstandens værdi.
Kontakt os
Det koster ikke noget at spørge…

Jesper Gad
Advokat (H) Partner
specialiseret skilsmisseadvokat
Trolle-Skilsmisse.dk er en del af Trolle Advokatfirma, der er en moderne og kompetent advokatvirksomhed, der består af advokater med en omfattende specialviden.

Trolle Fredericia
Vesterballevej 25
DK-7000 Fredericia
Trolle Vejle
Damhaven 1
DK-7100 Vejle
Trolle Middelfart
The Platform,
Jernbanegade 57
DK-5500 Middelfart
Trolle København
Farvergade 27 3. th
DK-1463 København K
Trolle Odense
Slotsgade 21, 1.sal tv
DK-5000 Odense
Kontaktinformation
- +45 70 15 15 32
- [email protected]
- Middelfart Sparekasse
- 0755 7550009121
- CVR: 34 89 04 04